Bon dia,
Us fem arribar aquesta nota de premsa sobre la carta de més de 50 organitzacions de la societat civil de participar activament en la nova Agència Estatal de Supervisió d'Intel·ligència Artificial (AESIA), per si és del vostre interès.
Us adjuntem la nota en català i castellà. A sota hi trobareu la llista d'entitats adherides i el contacte de premsa per a més informació.
Salutacions
---
*Organitzacions de la societat civil reclamen al Govern espanyol una participació activa en l'Agència Estatal de Supervisió d'Intel·ligència Artificial (AESIA) *
/Més de 50 entitats demanen la participació de la ciutadania en el desenvolupament de polítiques relacionades amb la IA per a garantir el respecte als drets humans /
/Dijous 15 de setembre de 2022/. El Govern espanyol va aprovar en els últims Pressupostos Generals de l'Estat la proposta de creació en 2022 de l'Agència Estatal de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA). De moment, se sap que se situarà fora de Madrid i que comptarà, almenys, amb 40 professionals. Davant l'arribada d'aquest nou organisme, més de 50 organitzacions socials, d'àmbit nacional i internacional, signen una carta per a reclamar al Govern una estratègia de participació clara de la societat civil en aquest organisme i en el desenvolupament de polítiques relacionades amb la Intel·ligència Artificial.
Les entitats impulsores - _Algorace_ https://algorace.org/, _Fundación Eticas_ https://eticasfoundation.org/es/, _CIVIO_ https://civio.es/, _Lafede.cat_ https://lafede.cat/, _Observatorio Trabajo, Algoritmos y Sociedad_ https://twitter.com/ObservatorioTAS, _Komons https://komons.org/i__Algorights_ https://algorights.org/-demanden, a més, vies formals d'interlocució amb el Govern i un debat públic sobre la governança dels algorismes que posi el respecte als drets humans i la justícia social en el centre.
*Un organisme transparent*
L'equitat i la transparència dels processos algorítmics és una altra de les demandes que fa la societat civil a AESIA. L'Agència “ha de ser un organisme independent i transparent en tota la seva estructura, composició i comesa” i a més, “ha de promoure que puguin explicar-se els algorismes i sistemes d'informació davant la societat a través d'eines i informacions de fàcil consulta i comprensió”.
*Espanya, laboratori de la nova regulació de IA*
En la carta, les organitzacions apunten que la Intel·ligència Artificial i la digitalització “estan determinant l'automatització de la societat, el rumb de les democràcies i el benestar de la població”. Cal recordar que Espanya assumirà la presidència del Consell de la Unió Europea el segon semestre de 2023 i s'ha ofert com a país de proves per a testar la nova regulació de l'Artificial Intelligence Act (AIA) que es discuteix en aquests moments a Europa. Davant aquest escenari, les entitats signants demanen que s'articuli “una resposta transversal, multisectorial i participativa de la societat”.
Les organitzacions de la societat civil fa anys que debaten i treballen per a aconseguir una Intel·ligència Artificial democràtica, feminista, antiracista i respectuosa amb els drets humans. Un dels espais de trobada més destacats van ser les Jornades DAR https://jornadasdar.org/, una trobada de col·lectius i moviments socials celebrada al maig entre Madrid i Barcelona. Una de les conclusions va ser la necessitat que la ciutadania participi en el disseny de polítiques que impliquen l'automatització de la societat.
*
Carta en castell_à_ https://www.lafede.cat/wp-content/uploads/2022/09/AESIA-cast.pdf, catal_à_ https://www.lafede.cat/wp-content/uploads/2022/09/AESIA-cat.pdfi _a_nglés https://www.lafede.cat/wp-content/uploads/2022/09/AESIA-eng.pdf.
_*Entitats impulsores:*_
Lafede.cat, Algorace, Fundación Eticas, CIVIO, Observatorio Trabajo, Algoritmos y Sociedad, Komons y Algorights
*Per a entrevistes i més informació:*
_comunicacio@lafede.cat_ mailto:comunicacio@lafede.cat 633 26 33 85